Böcker

Sångsvan

– Tillbaka i ljuset

Text: Anna Froster
Foto: Jonas Classon
Utgiven 2024 av Bokförlaget Max Ström

Denna skimrande bok är en kärleksfull och vacker skildring av sångsvanen. Här berättas framgångssagan om hur en mytomspunnen fågel kom tillbaka: för hundra år sedan balanserade arten på randen till utrotning, men nu fyller den återigen vårhimlen med sjungande hopp. Boken förklarar bland annat vad svanarna säger när de samlas i bugande cirklar, varför de breder ut sig i ett varmare klimat och fördelarna med att ha fler halskotor än en giraff.

Fotografen Jonas Classon har följt sångsvanarnas återkomst varje vår i mer än halva sitt liv, och han fångar deras väsen i magnifika bilder.

Författaren Anna Froster tecknar nordisk historia ur svanperspektiv, från Kalevalas förbannelse över den som kränkte svanens helighet till Gustaf II Adolfs dödsstraff för svanskyttar.

”Jag skulle gärna läsa böcker om varenda svensk fågelart av duon Classon och Froster.”

”Det brukar vara väldigt gubbigt på listor över Sveriges stora naturskildrare, men Anna Froster förtjänar också att nämnas i sådana sammanhang.”

Erik Hansson, Natursidan

Beställ boken

Lappuggla

– Skogens dolda väsen

Text: Anna Froster
Foto: Jonas Classon
Utgiven 2021 av Avium förlag

Varför sitter de nordliga gammelskogarnas uggla plötsligt på ett småländskt hygge? Varför rör de sig inte norrut i ett varmare klimat utan istället snabbt söderut? Hur kan deras allvarsamma ögon se rakt igenom oss och rakt genom en nattmörk skog? Varför är de beroende av sneda träd och duvhökar? Och hur kommer det sig att lappugglor kan dela revir med varandra, till skillnad från de flesta andra ugglor?

Det är några av alla de frågor som den här boken tar sig an. Fotografen Jonas Classon och författaren Anna Froster ger hisnande inblickar i vardagen för en av våra mest gåtfulla medvarelser. Från att lappuggleungarna störtar handlöst ner från boet till att de själva ska hitta någonstans att slå sig ner. Vilket inte är det lättaste för den som helt saknar förmågan att bygga ett eget bo.

Lappuggla – skogens dolda väsen rymmer också berättelsen om ett möte som förändrade hela livet för en svårt sjuk tonåring. Och om hur många års kamp för att fånga lappugglans väsen till sist knöts samman.

Beställ boken

Svamparnas
förunderliga liv

Text: Anna Froster och Anders Dahlberg
Utgiven: 2021 av Natur & Kultur

Vilka likheter har ett karljohanställe med en bra loppis? Varför är just svenskarna så fästa vid kantareller? Vad kan vissa svampar ha för intresse av att förgifta oss?

Och varför måste japanerna importera sin nationalsvamp från skandinaviska gammelskogar?

Det är några av alla de frågor som besvaras på djupet, men på ett lättsamt och lekfullt sätt, i den här boken av svampforskaren Anders Dahlberg och författaren Anna Froster.


”Dahlberg och Froster må ta avstamp ifrån den pockande svampkorgen, men med en metaformättad och snärtig prosa betar de sig igenom väsentliga aspekter av mykologin. Deras växelbruk mellan populärvetenskap och reportage fungerar väl, och det är på intet sätt betungande att en tråd svensk vetenskapshistoria löper genom texten. Tvärtom.”

Göteborgs-Posten

”Boken blev bara mer och mer spännande och jag mer och mer förälskad. Jag har smålett i min ensamhet åt diverse liknelser, nickat instämmande och också fått en hel del ”aha”-upplevelser.”

Sporaden

”Svamparnas förunderliga liv känns som en svampkurs med en synnerligen inspirerande lärare som valt ut ämnen som det är svårt att inte bli intresserad av.”

Natursidan

”Boken är ett strålande exempel på populärvetenskap, genom att förena språklig lättillgänglighet och djupare kunskapsförmedling. Utmärkta illustrationer, ordlista och register förstärker intrycket.”

BTJ

Boken "Vatten" har ett foto på näckrosor i vatten på framsidan.

Vatten: Om att värdera det ovärderliga

Text: Anna Froster
Foto: Mattias A. Klum
Utgiven 2019 av Fri Tanke Förlag

Vissa saker är så viktiga att det är nästan omöjligt att förstå hur viktiga de är. I Sverige har vatten blivit en ickefråga – rent vatten kommer ur kranen och smutsigt vatten försvinner snabbt utom synhåll. Men det är inget vi kan ta för givet längre.

Vårt vatten hotas av många små och stora beslut varje dag. Vi behöver påminna oss om vattnets skönhet, skörhet och märkliga egenskaper.

Den här boken handlar om gäddornas ostoppbara hemlängtan och om ångestdämpade abborrar. Om smaken av vatten och om att se staden med vattenögon. Om hur vi kan ta bättre hand om toffeldjuren, som jobbar flitigt åt oss dag och natt.

Om att vattenmolekylerna är äldre än solen och att vi dricker samma vatten som dinosaurierna.


”Lysande texter om allt från vattnets ursprung i universum och kemisk-fysikaliska egenskaper till festande toffeldjur i reningsverk, gäddor och kemikalier. Anna Froster skriver lekfullt och korrekt och mycket pedagogiskt om vårt viktigaste livsmedel. Texten bildar, underhåller och ger vattenfrågan existensiell tyngd.”

− Lisa Henkow, Naturmorgon

Tivedens nationalpark

− från urtid till trolltid

Text: Anna Froster.
Foto: Fredrik Wilde
Utgiven 2017 av Votum förlag

Det här är boken för den som vill lära känna och utforska Tivedens nationalpark, men också för den som vill veta mer om hur en gammelskog fungerar, om vilka djur, växter och väsen som bebor den, och om vilka människor som en gång befolkade de fattigaste utmarkerna.


”Den här boken är som ett skogsrå, – den lockar på oss: Kom, kom!”

”Anna Froster är en underbar skribent. Hon är rolig, poetisk och kunnig. Den här sortens bok skulle kunna bli ganska torr och beskrivande men Anna gör läsningen till en rolig resa. Hon presenterar skogen själv men också många av Tivedens invånare. Varg, storlom och trollsmör och vanligt folk.

Boken berättar om svedjefinnarna som levde här, om skogsbränder som präglat landskapet och om de eventuella troll och väsen som det berättas om från denna utmark.

Det här är en bok för alla som älskar skog!”

Jenny Berntson Djurvall, Naturmorgon

”Den bjuder också lättläst och roande på intressanta möten med sägner, människor och platser. Inbäddad i fotografen Fredrik Wildes starka och stämningsfulla bilder är det här en inspirerande väckare av reslust. En fin bok för den som vill lära känna och utforska ett av Sveriges sydligaste områden med gammelskog.”

Tidningen Turist

Potatis − Om pumatassar, kupning och obändig livsvilja

Text: Anna Froster
Foto: Marcus Elmerstad
Utgiven 2015 av Bokförlaget Max Ström

Denna potatisbibel sträcker sig från inkaindianernas dimhöljda berg till din egen trädgård. I huvudrollen en rotsak som har förändrat världen, räddat liv, skapat krig och tagit steget ut i rymden. Ändå började vår älskade knöl som bespottad invandrare.

Boken handlar om potatisens innersta väsen, om myter och sanningar, om grannen Hannas tvåhundratjugo sorter, om hur du hittar din egen favorit och hur du lyckas bäst med den – från sättning till måltid. Det här är en bok för den som vill ha koll på sin mat och sin jord.


”Vår tids potatisbibel”

Dagens Industri

PULS Miljöboken 4−6

Text: Anna Froster
Illustrationer: Li Rosén Zobec
Provläs boken här
Utgiven 2017 av Natur & Kultur

PULS Miljöboken förklarar på ett enkelt sätt varför och hur miljöproblem uppstår. Den ger svar på frågor så som:

− Måste korna rapa så mycket?
− Varför är det bostadsbrist i skogen?
− Hur kan badankor stoppa spermier?

Och framför allt: Vad kan du och vi göra åt olika miljöproblem?

Växter i världen

Text: Anna Froster
Provläs boken här
Utgiven 2016 av Natur & Kultur Läromedel

Boken berättar om 75 olika växter och deras egenheter. Många vanliga växter har ovanliga hemligheter − visste du till exempel att en blåsippsplanta kan bli flera hundra år gammal och att deras frön sprids av myror? Eller har du hört talas om den köttätande venusflugfällan, rullande buskar, femtusenåriga träd och trollkarlsroten alruna, som liknar en nergrävd människa?

Världar av liv

Text: Anna Froster
Foto: Mattias A. Klum
Provläs boken här

Utgiven 2013 av  Bokförlaget Max Ström

En jorden-runt-resa till platser där det bubblar av liv. Text och bilder tar oss tätt inpå elefanthudens skrynklighet, veckelbjörnarnas nattliv i regnskogstaket, pingvinernas fötter i 60 minusgrader och kittliga mantarockor. Eller känslan av att leta jättepandor i lerig vårvinter, och gå ner ett kilo i vikt per bild. På 300 sidor skildras jorden som det levande mirakel den faktiskt är.

Den flamsäkra katten

Text: Anna Froster, Roger Olsson och Magnus Hedenmark
Utgiven 2012 av Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens årsbok 2011 handlar om det absurda kemisamhälle vi alla lever i.

Ur baksidestexten: Ingenting blir sig likt sedan mannen med den radioaktiva pistolen hälsat på hemma hos Anna. Hon ger sig ut på en upptäcktsresa som för alltid förändrar hennes – och läsarens – syn på allt från dammtussar och stekpannor till hårschampo och barnvagnar.

Hamra nationalpark − urskog i myrland

Text: Anna Froster
Foto: Marcus Elmerstad
Utgiven 2011 av Votum förlag i samarbete med Naturvårdsverket

Ur baksidestexten: ”Det märkligaste skogsområde, som inom Sveriges egentliga skogsområde ännu torde finnas.” Så skrev två skogsforskare år 1903 om trakten kring Hamra nationalpark. Orörd skog var ovanligt redan då, och det har inte blivit vanligare. Att vandra in mellan gammeltallarna är en resa bakåt i tiden, till skogen så som den en gång var.

Ensjölokarna − Jätteträdens skog

Text: Anna Froster och Anders Delin
Foto: Marcus Elmerstad
Utgiven 2009
av Länstyrelsen Gävleborg

Ensjölokarna är ett naturreservat i Norra Hälsingland, en liten egendomlig spillra av urskog i ett hårt brukat landskap.

Ur baksidestexten: Jätteträdens skog är ett inbjudande porträtt av väldiga jättefuror och små hemlighetsfulla vattenspeglar. En vägledning längs Ensjölokarnas stigar och till att förstå mer om alla barrskogars liv.